“Het maakt me niet uit wat je later wordt, als je maar iets doet wat je leuk vindt, wat je goed kan en waar je van kunt leven”, hoor ik mezelf tegen m’n zoontje zeggen. Terwijl ik dit uitspreek, weet ik dat dit utopische beeld moeilijk te realiseren is in het huidige onderwijs. Zolang de gemiddelde student het uitgangspunt is, vrees ik dat talenten en verschillen onvoldoende tot hun recht komen. Toch zie ik langzaam nieuwe onderwijsconcepten ontstaan die ik met grote nieuwsgierigheid volg. Ik heb er drie voor je op een rij gezet:
Codam
Dit is een voltijd programmeeropleiding waarbij iedereen in 3,5 jaar kan leren programmeren, mits je de strenge voorselectie doorkomt. Bij Codam betalen studenten geen collegegeld, is er geen vooropleiding vereist, zijn er geen leraren en krijg je geen diploma na afloop. Het idee is dat de studenten van elkaar leren. Ze proberen samen dingen uit en beslissen zelf welke kant ze opgaan. De opleiding geeft 100% baangarantie.
Knowmads
Dit is een alternatieve Business School gericht op persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap voor jonge professionals die de wereld willen verbeteren. Bij Knowmads kennen ze geen tentamens of certificaten en gaat het vooral om het opdoen van praktische kennis en ervaring. Het onderwijs rust op drie pijlers: hoofd (kennis), handen (praktijk) én hart (gevoel). Gedurende de zes maanden werken de studenten in zogenaamde ‘tribes’ aan real-life vraagstukken.
I AM College
Dit is een vierjarige mbo opleiding waar studenten leren ondernemen dóór te ondernemen. Als student aan I AM College kun je de opleiding grotendeels zelf vormgeven en is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling én fitheid. Het resultaat: vier jaar werkervaring, een eigen bedrijf en een mbo diploma (voor wat dat in de toekomst nog waard is).
Bovenstaande opleidingen voelen de tijdsgeest goed aan. Ze hebben namelijk drie dingen gemeen:
Persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Mensen als unieke en authentieke individuen vormen het uitgangspunt.
Ze zijn praktijkgericht; het gaat om leren door te doen. Ook is er veel ruimte voor het experiment. Fouten maken mag, zolang je er maar van leert.
Studenten nemen verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces. Een belangrijke vaardigheid die de rest van de loopbaan van past komt, want in een snel veranderende wereld moet je blijven leren en ontwikkelen. Daarin zul je zelf de regie moeten nemen.
Deze opleidingen passen in een tijd waar onzekerheid de enige zekerheid is.
Je moet namelijk kunnen terugvallen op jezelf. Dat je weet waar je voor staat, wat je kunt en waar je grenzen liggen. Diep in mijn hart hoop ik dat over een paar jaar blijkt dat deze aanpak werkt en dat we definitief afscheid nemen van 19e eeuwse ideeën als klassikaal onderwijs en de eenzijdige focus op cognitie. Dat onderwijsinstellingen studenten benaderen als unieke, talentvolle, imperfecte mensen. Dat ze dan niet meer opleiden voor banen, maar voor vaardigheden. Dat m’n zoon tegen een stootje kan, zichzelf kent en bovenal plezier heeft in z’n werk.
Foto credits: Anthony Garand
Comments