Wist je dat jouw hersenen eigenlijk te klein en te traag zijn? Ze kunnen maar een beperkte hoeveelheid informatie aan. Daarom categoriseren ze informatie op basis van ervaringen uit het verleden. Om situaties snel in te kunnen schatten, ga je stereotyperen en generaliseren. Het is een overlevingsmechanisme dat soms heel nuttig is, maar veel vaker leidt tot onterechte inschattingen die diversiteit en inclusie in de weg staan.
Zo ook in organisaties. Uit onderzoek blijkt dat je vooral mensen selecteert die op jezelf lijken. Niet alleen je vrienden en partner, maar ook je toekomstige collega's. Door deze onbewuste selectie kunnen geschikte kandidaten buiten de boot vallen. Bovendien delen we medewerkers vaak in doelgroepen of persona’s. We versimpelen de werkelijkheid op basis van aannames, zodat medewerkers in het ‘systeem’ passen. Totdat je een uitzondering bent; dan past het niet meer.
IN WERELD WAAR IEDEREEN ZICH UNIEK EN UITZONDERLIJK VOELT, PAST NIEMAND IN EEN HOKJE
Niemand wil in een hokje en toch creëren we ze. Meestal onbewust. Bovendien zijn die hokjes vaak niet productief, want uit diverse onderzoeken blijkt dat heterogene teams beter functioneren dan homogene teams. Kortom: door al die vooroordelen en stereotyperingen missen we competenties en talenten op de werkvloer.
Als tegenreactie hierop, zijn er steeds meer organisaties die potentieel aanboren waar voorheen geen oog voor was. Zo ook de programmeerschool Molengeek in de Brusselse wijk Molenbeek. MolenGeek werd vier jaar geleden opgestart door Julie Foulon en Ibrahim Oussari en heeft als doel digitale skills aan te leren bij jongeren zonder diploma of eerdere opleiding in de digitale wereld. Bovendien dient dit initiatief ook een maatschappelijk doel, want wie een kans krijgt, kiest minder snel voor een ‘carrière’ in de criminaliteit.
Daarnaast helpt technologie ons om een objectiever en transparanter beeld te krijgen van iemands competenties, vaardigheden, gedragsvoorkeuren en leervermogen. Neem bijvoorbeeld Knack. Het is een app die drie doelen dient. Hij brengt jouw talenten en vaardigheden in kaart, laat zien welke beroepen daarbij passen en geeft bovendien suggesties om in contact te komen met werkgevers die op zoek zijn naar jouw profiel. Nog voor ze je hebben kunnen beoordelen op uiterlijk, beperking of achternaam.
Tenslotte zal de jongere generatie diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer vanzelfsprekender vinden. Ze groeien op in de meest diverse Nederlandse samenleving ooit. In 2018 had bijna 27 procent van alle 0- tot 25-jarigen in Nederland een migratieachtergrond. Bovendien weigeren ze zich in hokjes te laten stoppen. In een onderzoek van JWT Intelligence werd aan 13-22 jarigen gevraagd naar een slogan voor hun generatie. De overgrote meerderheid antwoordde: “BE YOURSELF”. Niet verassend, want dit zie je ook terug in hun rolmodellen. Over de catwalk lopen modellen Shaun Ross met albinisme en Winnie Harlow met de pigmentafwijking vitiligo. Zangeres Lizzo voert de #bodypositivity beweging aan door haar rondingen met trots op grote podia en Instagram te tonen. Steeds meer beroemdheden komen 'uit de kast' over hun depressies. En onlangs heeft zanger Sam Smith aangekondigd dat hij non-binary, oftewel genderqueer is. Hij ziet zichzelf niet als mannelijk of vrouwelijk.
Ik ben ervan overtuigd dat onze kinderen het straks niet meer accepteren dat ze in organisaties worden geselecteerd op basis van subjectieve gesprekken. Het is voor hen noodzakelijk dat ze -naast een gesprek- een objectieve onderbouwing ontvangen. . Bovendien eisen ze een omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn. We moeten onze trage en kleine hersenen dus te slim af zijn, want ongemiddelde mensen passen niet in een beperkt aantal hokjes. Door meer bewustwording én de inzet van slimme technologie staan we voor de uitdaging om ruimte te scheppen voor zeventien miljoen hokjes in Nederland
FutureMap verkent de toekomst van Mens & Werk en verhoogt het toekomstbewustzijn in jouw organisatie. Niet alleen door het geven van inspirerende trendpresentaties en workshops maar ook door te ondersteunen bij de vertaling van trends naar strategie, visie, en concrete (project)plannen.
Nieuwsgierig? Hier lees je meer over de diensten van FutureMap.
Of heb je interesse in de trendpresentatie All inclusive? Kijk dan hier.
Comments